Dachówka ceramiczna
Dachówki ceramiczne mają bardzo długą historię. Należą do jednych z najstarszych pokryć o wielowiekowej tradycji i wciąż cieszą się ogromną popularnością. Ceramika to piękny i trwały materiał, do tego dostępny w bardzo wielu kształtach, jak tradycyjne płaskie „karpiówki”, „mnich – mniszka”, „holenderki”, czyli faliste dachówki w kształcie litery S, oraz najnowsze i obecnie najpopularniejsze dachówki zakładkowe, na czele z „marsylką” .Dachówka to surowiec charakteryzujący się wyjątkową twardością i trwałością. Materiały wykorzystywane do jej produkcji zapewniają jej niezwykłą wytrzymałość. Dzięki temu nie ulega ona łamaniu i wyginaniu, nawet pod wpływem dużego ciężaru, na przykład warstwy mokrego śniegu.
Bogatą kolorystykę dachówek ceramicznych uzyskuje się poprzez barwienie w masie lub pokrywanie barwnymi powłokami. Wyróżniamy między innymi:
-
Szkliwione (glazurowane) - dopiero po wypaleniu pokrywane są kolorowym lub bezbarwnym szkliwem. Szkliwo to bardzo dobrze chroni dachówkę przed nasiąkaniem.
-
Angobowane - powierzchnię takich dachówek pokrywa się rozcieńczoną gliną zawierającą barwniki i dopiero potem wypala. Mogą w niewielkim stopniu porastać mchem. Aby ich powierzchnia była błyszcząca, używa się angoby kwarcowej lub tzw. szlachetnej.
-
Naturalne - mają barwę ceglastą o rozmaitych odcieniach, zależnych od złoża, z którego wydobyto surowiec oraz sposobu wypalania. Nawet te dachówki, które pochodzą z jednej partii, mogą nieznacznie różnić się odcieniem. Różnice te mogą pogłębiać się z czasem, jeśli na dachu zalegają szyszki, igły lub liście. Dachówki naturalne są najmniej odporne na porastanie mchem.